K l u b

1919.
07.05.1919.
Osnovan
GŠK Cibalia
1919-prva

Najstarija poznata fotografija HNK Cibalia iz 1919. godine.

U hotelu „Slavonija“ na vinkovačkom korzu, 7. svibnja 1919. godine, Vinkovčani predvođeni Slavkom Jankovićem osnovali su Građanski športski klub Cibalia. Za prvog predsjednika kluba izabran je vinkovački odvjetnik dr. Đuro Topalović, za tajnika Mišo Zambeli, a za prvog kapetana momčadi Slavko Janković. . . Ljubičasti dresovi i bijele gaćice bili su prva klupska boja i to iz razloga što u tom trenutku drugih raspoloživih dresova nije bilo. Bijeli štit, crno-bijelog obruba na kojem se isticalo veliko crno slovo „C“ bio je grb kluba. Prvo igralište Cibalije je bilo na Vašarištu (kod današnje stanice za tehnički pregled vozila) Nogometaši su se svlačili u okolnim privatnim kućama, a u oskudici kopački nogometaši Cibalije su naspram nekih svojih protivnika svoje prve utakmice igrali u svojim cipelama. Prvu utakmicu Cibalia je odigrala protiv vinkovačkog ŽŠK-a (Željezničarski športski klub) i upisala poraz od 3:2 (prve Cibalijine golove postigli su Zambeli i Durbešić), a prvu pobjedu (12-0) je upisala protiv Športskog kluba iz Mitrovice. opširnije

1920. - 1925.
Prvi trofej
Igraci i navijaci (Lajarosi) skupa na putu za Pozegu.

1923. Igrači Cibalije skupa s navijačima u kamionu putuju na utakmicu u Požegu.

Već 1920. godine Cibalia osvaja naslov Župe, a godinu kasnije i zvučni naslov prvaka Provincije zagrebačkog nogometnog podsaveza u kojem su se natjecale momčadi od Zemuna do Zagreba. . . Zbog teških uvjeta u tim svojim nimalo lakim počecima i neimaštine Cibalia se ujedinjuje sa ŽŠK-om pa postaje ŽGŠK Cibalia. Pet godina kasnije, 1925. godine Cibalia se sa vinkovačkim željezničarima razdružuje. opširnije

1930.
Prva međunarodnu utakmica
Cibalia je odigrala svoju prvu međunarodnu utakmicu protiv Pečuha iz Mađarske (1-1).

1931. - 1941.
Igralište u Lenijama

Otvorenje prve tribine u Lenijama

S igrališta na Vašarištu, Cibalia 1931. godine seli u park Lenije gdje uređuje novo igralište, a dvije godine kasnije uz ograđeno igralište svečano otvaraju središnju tribinu s pripadajućim svlačionicama i spremištem. . . . Igralište je Cibalia zakupila od Brodske imovne opčine na 99 godina i potom ga drugim klubovima iznajmljivala. Zbog nepažnje gledatelja drvena tribina je nakon jedne utakmice potpuno izgorjela 1939. godine da bi se ona uz svesrdnu pomoć Vinkovčana i uprava kluba predvođene uspješnim poduzetnikom Martinom Balingom 1941. ponovno podigla u još raskošnijem izdanju. Korak više klub čini otkupom zemljište na kojem je igralište. Nažalost i ova tribina i kulturno dobro nepovratno je uništena u požaru 2009. godine. opširnije

1944.
25. godina kluba

Cibalia Vinkovci - Građanski Zagreb, proslava 25 godina kluba.

Djelovanje u vremenima tokom Drugog svjetskog rata je otežano. Momčadi su se teško okupljali, putovanja su postala kompliciranija pa se igralo u dopodnevnim satima kako bi se momčadi mogli isti dan vratiti kući. Ipak i u takvim okolnostima se igra i svečano obilježava 25. obljetnica kluba koju je u Vinkovcima uveličao Građanski iz Zagreba.

1947.
Sportsko društvo Dinamo Vinkovci

Zbog svog djelovanja tokom Drugog svjetskog rata Cibalia po samom završetku rata novim komunističkim vlastima nije bila po volji. Tako HGŠK Cibalia najprije postaje FD (fiskulturno društvo). U isto vrijeme osniva se i OFD Spartak i spajanjem ova dva kluba nastaje FD Graničar. Spajanjem Graničara i otprije osnovane radničke Sloge 25. veljače 1947. godine, a sve na temeljima Cibalije nastaje FD Dinamo Vinkovci. . . . U ovom sportskom društvu djelovalo je više sportskih  sekcija (nogometna, plivačka, boksačka, stolno teniska, rukometna, kuglačka, sekcija za šah, tenis, odbojku…) među kojim su se neke poput nogometne odvojile u samostalni Nogometni klub Dinamo. opširnije

1948. - 1949 .
Među 16 najboljih
Dinamo Vinkovci ostvaruje plasman u Kupu među 16 momčadi u tadašnjoj Jugoslaviji, a 1955. i plasman u Treću nogometnu zonu, koja je bila druga liga odnosno drugi rang natjecanja u tadašnjoj državi. Isti uspjeh klub bilježi i u sezoni 1957/58.

1963.
Stadion Mladosti
Nazvan po mladosti koja ga je gradila (od omladine do radnika i vojske) na mjestu današnjeg stadiona 1963. godine je otvoren stadion Mladosti. Pred 15 tisuća gledatelja na otvorenju su uz Dinamo Vinkovci sudjelovali još Velež iz Mostara, domaća Lokomotiva i Famos iz Hrasnice. Stadion je obnovljen 1977. kada su izgrađena i nova dva pomoćna igrališta.

1968.
Druga liga

Kroz doigravanje sa Zadrom i Orijentom, Dinamo se plasira u drugu ligu iz koje je ispao 1974. no već sljedeću sezonu je ponovno član drugoligaškog društva.

1982.
Ponos i dika Slavonije

Dinamo - Čelik

Povijesnom pobjedom od 5-0 protiv Čelika iz Zenica vinkovački Dinamo postao je prvakom druge lige i po prvi puta se plasirao u prvu ligu. Ovim podvigom koji se i danas pamti i slavi, klub sa obala Bosuta zauvijek je ostao ponos i dika Slavonije. U pet prvoligaških sezona Dinamo je igrao atraktivan nogomet pa su u dva navrata (Sulejman Halilović 1983. i Davor Čop 1986. godine) u svojim redovima imali najboljeg strijelca prve lige.

1987.
Administrativno izbacivanje u drugu ligu
Odlukom civilnog, Suda udruženog rada Srbije čiju je odluku Fudbalski savez Jugoslavije podržao Dinamo je nakon regularno završene sezone administrativnim putem izbačen iz prve lige. Naime prethodne sezone (1985/86) se zbog namještanja utakmice kompletno poništilo i nanovo odigralo posljednje kolo, a čak deset klubova je zbog tih namještanja kažnjeno sa minus šest bodova u sljedećoj sezoni. Dinamo Vinkovci nije bio među kažnjenim klubovima i u sljedećoj sezoni (1986/87) na terenu je osigurao prvoligaški status. Odluka navedenog suda iz Srbije da se kažnjenim klubovima ipak vrate minus bodovi stiže nakon što je završeno prvenstvo pa tako umjesto Vardara prvak postaje Partizan, a umjesto Sarajeva u drugu ligu izbacuju Dinamo Vinkovci.

1990.
Vraćanje starog imena Cibalia
Klub vraća staro ime pod kojim je i osnovan 1919. godine.

1991.
Domovinski rat

Igrač Cibalije Davor Čop u obrani Vinkovca i Hrvatske.

Započinje Domovinski rat za slobodu Hrvatske u kojem nesebično i hrabro sudjeluju bivši i aktivni nogometaši, članovi i navijači Cibalije.

1992.
Prva premijerna utaknica u HNL-u
HNK Cibalia Vinkovci jedan je osnivača Hrvatske nogometne lige i ima čast da uz HAŠK Građanski (Dinamo Zg) u Maksimiru odigra premijernu, prvu utakmicu u HNL-u. (HAŠK Građanski- Cibalia 2-0). Tu premijernu sezonu u HNL-u Cibalia zbog ratne opasnosti na prvoj liniji bojišnice niti jednu utakmicu nije odigrala kod kuće. Pojedini igrači su izravno iz rovova odlazili na utakmice i na kraju na ljestvici zauzeli veliko 9. mjesto od ukupno 12 momčadi na ljestvici.

1998.
Ponovno prvoligaš

Povratak u 1. ligu - Kranjčevićeva, Cibalia - Segesta 2-1

Nakon što je godinu prije ispala iz prve lige Cibalia kroz kvalifikacije postaje prvak 2. lige i ekspresno se vraća u prvoligaško društvo.

1999.
Sramno finale kupa

Pokal na terenu nakon završenog finala kupa 1999.

Cibalia igra finale kupa sa Osijekom u kojem je odlukama suca Rene Sinovčića teško oštećena. Sviran joj je penal, dva igrača su joj isključena i utakmica je igrana debelo preko 4 minute koliko je najavljena nadoknada, a u kojoj je postignut osječki izjednačujući pogodak.  U sramnom finalu kupa Osijek je s dva igrača više na kraju u produžetku „pobijedio“ s 2-1.

2000.
Prvi nastup u Europi

UEFA Inetrtoto kup - Cibalia Vinkovci 3:1 Obilic Beograd

Cibalia po prvi puta igra u Europi. U 1. kolu UEFA Intertoto kupa pred punim tribinama sa 3-1 slavi protiv beogradskog Obilića čiji je vlasnik bio ratni zločinac i nedugo prije utakmice ubijeni Željko Ražnjatović Arkan. . . Strijelci za Cibaliu u povijesnom premijernom euro nastupu bili su Bošnjak, Maroslavac i Bartolović. U uzvratom susretu u Beogradu Cibalia je ostala neporažena hrabro odigravši 1-1. (strijelac za nebeskoplave je bio D. Pavličić). opširnije

2003.
Polufinale UEFA Intertoto kupa

Polufinale UEFA Intertoto kupa, Cibalia - Wolfsburg

Cibalia po drugi put nastupa u Uefinom Intertoto kupu gdje je u polufinalu zaustavlja njemački bundesligaš Wolfsburg.

2005.
Igranje u Europi, ispadanje i povratak u prvu ligu

Slavlje nakon pobjede protiv Novalje u kvalifikacijama za 1. ligu

U godini dana Cibalia je od igranja u polufinalu UEFA Intertotokupa stigla do ispadanja iz prve lige u koju se kao prvak druge lige odmah vraća već sljedeće sezone.

2008.
Obnova stadiona

Počinju ozbiljniji zahvati na obnovi stadiona pa između 2008. i 2010. godine se postavlja nova atletska staza, nove sjedalice, klupe za pričuvne igrače, semafor i reflektori.

2009.
90-ti rođendan

U Vinkovcima je povodom 90 godina Cibalije gostovala hrvatska reprezentacija.

Svoj 90-ti rođendan Cibalia svečano obilježava u sportskoj dvorani u Lenijama, a proslavu uveličava i reprezentacija Hrvatske koja po prvi puta gostuje u Vinkovcima i gdje pred punim tribinama s 5-0 pobjeđuje Lihtenštajn.

2010.
Treći nastup u Europi

Cibalia treći put nastupa u Euro kupovima. Ovoga puta u Europskoj ligi gdje neočekivano u drugom pretkolu ispada od sjevernoirskog Cliftonvilla iz Belfasta.

2011.
š.d.d.

Cibalia preoblikovanjem postaje športsko dioničko društvo s većinskim vlasništvom grada Vinkovaca.

2014.
Kvalifikacije za prvu ligu

U kvalifikacijama za prvu ligu Cibalia protiv Slaven Belupa u dvije utakmice ne uspijeva proći Slaven Belupo.

2016.
Prvaci druge lige

Šibenik - Cibalia 0:0, prvaci druge lige

Cibalia je ponovo prvak druge lige i član prvoligaškog društva.

2018.
Treća liga

Cibalia ispada u drugu ligu, a zbog ne dobivanje licence Hrvatski nogometni savez je izbacuje u treću ligu.

2019.
Prvo stoljeće postojanja

Spomen - ploča

Cibalia se 2019. godine kao prvak treće lige vrača u drugu ligu. Iste godine slavi svoje prvo stoljeće postojanja. Upaljenim svijećama na groblju, svetom misom u velikoj gradskoj crkvi, otkrivanjem spomen ploče na korzu na mjestu gdje je Cibalia i osnovana i na kraju svečanom  akademijom, klub obilježava svojih prvih 100 godina. Navijači, Ultrasi ovaj veliki jubilej obilježavaju malonogometnim turnirom, koreografijom, rock koncertom i bakljadom na korzu.