K NJ I G E

Bogata literatura i nasljeđe o HNK Cibalia

Malo je klubova koji se mogu podičiti o ne malom broju knjiga, dokumentarnih filmova, rukopisa i monografija, pjesama, izložbi… što samo zorno pokazuje veličinu Cibalije.
Nažalost neka vrijedna sjećanja poput rukopisa Himze Nuhanovića, „Od Cibalie do Dinama“ izašla kao feljton u Vinkovačkom listu tokom 1988. godine, iz tko zna kojeg razloga nikad nisu tiskana kao zamišljena monografija povodom 40-godšnjice osnivanja vinkovačkog Dinama. Ovaj rukopis vrijedan je jer nije samo obuhvatio poslijeratni period Dinama od 1947. do 1987, već se dotakao i samih početaka djelovanja od 1919. godine kad je Dinamo, tada kao Cibalia i osnovana.

Trideset godina Nogometnog kluba „Dinamo“

1978. Ivan Zagorac

Autor, inače dugogodišnji sportski djelatnik i klupski kroničar i tajnik izdao je koliko je poznato prvu i najdetaljniju klupsku monografiju. Ova monografija vezana je za period od 1947. do 1977. godine i kronološki vrvi podacima, slikama i rezultatima sve do i jedne odigrane prvenstvene, kup ili prijateljske utakmice u navedenom razdoblju.

Priče o posteru - Dinamo Vinkovci

1982. Sportske novosti

Veliki klupski poster koji u kratkim crtama sadržava neke najvažnije zanimljivosti iz klupske povijesti pa ga stoga možemo gledati kao jednu mini monografiju. Ovaj poster koji nas sa svakom novom razmotanom stranicom u kratkim crtama upoznaje sa klupskim uspjesima i legendama kluba izdale su Sportske novosti u sklopu svoje Male biblioteke, a povodom Dinamovog ulaska u 1. ligu 1982. godine.
Poster je s kratkom biografijom kluba bio je nezaobilazno štivo u rukama velikog broja navijača.

Liga za opstanak

2001. Gordan Nuhanović 

Više priča iz kojih se jasno, na prvu loptu vidi kako autor tvrdoglavo navija za Cibaliju usprkos gotovo normalnim tavorenjem na dnu tablice ili ispadanju u niži rang. Uz te pogubne činjenice i rezultatsko luzerstvo, ljubav prema Cibaliji neshvatljivo ne opada već naprotiv, ona još više jača. 

Gdje sam ono stala

2002. Lilijana Kemec (Radobuljac)

Fenomenalna knjiga isprepletena s 14 vinkovačkih priča koje koliko god one zasebne bile, skupa čine jednu cjelinu. Grad, subkultura, likovi… 
Jedna od priča je priča o vinkovačkom Dinamu odnosno Cibaliji, sramotnom ispadanju iz lige za zelenim stolom 1987. i krađi u finalu kupa 1999. godine.

Najvjerniji

2005. Ivica Aničić 

Sam autor je bio dugogodišnji jedan od najistaknutijih navijača Cibalije te je vjerno i slikovito opisao svoje autobiografsko iskustvo sa tribina. U knjizi su osim klupske povijesti iskreno opisani neki najvažniji trenuci i zanimljivosti vezani uz navijačku skupinu Ultras.
Knjiga je u izdanju Ogranka Matice hrvatske doživjela i drugo dopunjeno izdanje. 

Slobodni udarac – nogometne priče

2006. Više pisaca (Cibalizacija, Gordan Nuhanović)

Jedanaest pisaca nam prepričava jedanaest priča. Od napucavanja prve lopte na livadi, amaterskih klubova s dušom do velikih utakmica i velikih igara na terenu, ali i oko njega.
Pod naslovom Cibalizacija autor Gordan Nuhanović nam prepričava izmišljenu i duhovitu priču o revoltu, protestu i na kraju pobuni vinkovačkih navijača kojima su dozlogrdile sudačke krađe na utakmicama.

Ljubav koja ne može proći

2008. Vladimir Bakarić

Roman inspiriran stvarnim utakmicama Dinamo – Čelik i Cibalia – Novalja i njihovoj poveznici, plasmanima Cibalije u prvu ligu 1982. odnosno 2005. godine u kojima su glavni likovi otac (sudionik te povijesne 1982.) i njegov sin (sudionik uspjeha iz 2005.).
Zanimljivo kako su u romanu likovi nazvani po stvarnim nadimcima navijača koji su tada uspješno činili i stvarali respektabilnu vinkovačku navijačku scenu.

Priča sa zapadne strane

2014. Vladimir Bakarić

U knjizi su smještene kolumne koje je autor poznati i nagrađivani pisac za djecu i strastveni navijač Cibalije pisao za službenu klupsku web stranicu.
Uz kolumne u knjizi se nalazi i povijesni govor legende hrvatskog nogometa Tonka Vukušića Cice sa proslave 90. obljetnice kluba.
Knjiga obiluje fotografijama koje pokazuju s kojim su žarom, srcem i snagom navijači napravili brojne veličanstvene koreografije, a krase ju ilustracije Dubravka Matakovića, također velikog navijača Cibalije.

25. Sezona Cibalije u Hrvatskoj nogometnoj ligi

2017. Davor Mikulić

Knjiga odnosno monografija koja je Cibaliji itekako trebala jer otkako je Hrvatske nogometne lige, nitko se nije uhvatio u koštac s detaljnim prikupljanjem i objavljivanjem dotadašnje Cibalijne novije povijesti. Knjiga sadrži sve odigrane službene nebesko plave utakmice u HNL-u, njezine strijelce, ljestvice…Knjiga koja će s vremenom definitivno imati sve veću težinu i biti obavezno štivo proučavatelja i simpatizera Cibalijine povijesti.

Nogometni velikani GŠK Cibalije i NK Dinama iz Vinkovaca 1919. - 1991.

2017. Vladimir Čirić

Značajna i potrebna klupska monografija koja na jednom mjestu sadrži popis 100 najboljih, najpoznatijih i najzaslužnijih nogometaša koji su nosili Cibalijin odnosno Dinamov dres u razdoblju od osnivanja kluba 1919. pa do 1991. godine.