Izvor fotografije: Ultras Vinkovci

Da se razumijemo zakon je takav da se poštuje, uvodi red, ovdje je taj red zbog jedne pjesme povrijeđen i onda je red da se tih deset, dvanaest ljudi koji su pjevajući počinili prekršaj u okviru zakona sankcionira. No umjesto jednostavnog izdavanja prekršajne prijave je li bilo potrebe za svom tom dramaturgijom. Iz policijskih odaja najprije podizanju svih medija na noge, a potom i spektakularna javljanja novinara uživo i još spektakularnija hapšenja.
Privodili su ljude u lisicama, vršili pretrese stanova, oduzimali mobitele, takva je procedura no ta procedura u što smo se preko medija i sami više puta uvjerili očito ne vrijedi jednako za neke povlaštene i lijeve i desne, za sve Hrvate i manjine.

Jesu li vinkovački navijači bar na dva dana sa svojim prekršajem javnog reda i mira stvarno bili najgori problem u ovoj državi? Jesu li građani drugog reda?
Kratko i jasno – NISU. Vi ste dečki ponos, svatko pogriješi i može pogriješiti no Vi ste za razliku od mnogih nesebično prvi uskakali dajući cijeloga sebe kod poplava, potresa, dajući krv i da ne nabrajamo. Vi ćete i dalje prvi pomagati gdje god bude trebalo. I baš kao što ste tada bili ponosne i uspravne glave i sad slobodno sve oko sebe u oči možete pogledati.
Istina, vi ste u svom tom veselju zbog Modrića, Kovačića, Brozovića i pokojeg piva više jednostavno pogriješili. I zato ne trebate spuštati glavu jer niti ste koga pokrali niti ne daj Bože koga ozlijedili.

Trenutno je na YouTubu kanalu stotine pjesama koje veličaju razne ideologije. Zadnjih 30 godina po raznoraznim proslavama i veseljima putem interneta gledamo i slušamo javno poznate osobe kako pjevaju ili podržavaju ustaške, četničke ili partizanke ideologije, pjesme i nismo vidjeli da ih se niti proziva, a kamoli hapsi.
Moramo biti svjesni kako je nemoguće preko noći riješiti problem koji je nastao prije skoro 90 godina. Na tribini se takvih pjesama smanjilo za 98% i realno je da ih se uskoro na tribini više neće čuti.
Dakle potrebna je edukacija i razgovor svih strana. Represija samo stvara nove generacije spremnih i na žrtvu zbog svojih uvjerenja.
Iskreno se nadamo da su iz ovoga svi ponešto naučili. Navijači da shvate da smo u 2023. i da nam ne trebaju gotovo zaboravljene pjesme jer štete svima. A svi ostali da prepoznaju prioritete oko ozbiljnih stvari, da ne potpiruju vatru i ne prave od muhe slona, da se u državi za koju su s borili za slobodu govora ne zatvara u tamnicu zbog prekršaja i pjevanja.