Izvor fotografije: Novosti.hr

U dupke punoj dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima pogledali smo dokumentarni film o finalu kupa između Cibalije i Osijeka 1999. godine. Film je djelo autora Darka Stojanovića Stoje i uz već neke dobro poznate činjenice nam prikazuje i one neke manje poznate, a itekako bitne.

Primjerice glavni sudac katastrofalno suđenog finala nogometnog kupa, Rene Sinovčić je sudio i uzvratnu polufinalnu utakmicu između Slaven Belupa i Osijeka u kojoj je domaćin teško oštećen. Neizostavno se spominje i Rijeka koja je te godine u čudnoj utakmici s Osijekom izgubila prvenstvo.

U samom filmu detaljno su prikazani i svi brojni sudački previdi. Za one mlađe nebesko-plave pristaše tek da spomenemo kako je u tom sramnom finalu protiv Cibalije već u prvoj minuti sviran poslije nerealiziran penal te da su nogometaši Cibalije utakmicu završili s tek devet igrača u terenu.

Najvažniji dio filma su svakako izjave i priznanja kako neutralnih aktera (novinara Željka Vele, HRT-ovog komentatora utakmice) tako i samih aktera s Cibalijine i s Osječke strane koji se slažu kako je slavonsko finale obilovalo lošim sudačkim odlukama na štetu Cibalije. Zbog istine i jednog preružnog perioda hrvatskog nogometa na koji treba ukazivati ovo je izrazito vrijedan dokumentarac ne samo za Cibalijaše i Slavonce već i za hrvatski nogomet.

Sam autor Darko Stojanović je uoči promocije izjavio kako ovo nije film protiv Osijeka ili suca Sinovčića već protiv sustava koji je unazadio nogomet i zbog kojeg su tribine prazne istaknuvši da zločin ne zastarijeva.

Film su uz brojne Cibalijaše pogledali i gorčinom se posjetili tih žalosnih trenutaka bivši nogometaši Cibalije i sudionici finala kupa Mario Lučić i Mladen Bartolović te današnji sportski direktor Rijeke Darko Raić Sudar. Svi su bili jednoglasni kako su zapravo oni istinski pobjednici tog Kupa 1999. godine.